Wpływ na stężenie lipidów we krwi przy bardzo wysokim spożyciu błonnika w diecie o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu ad 5

Te różnice procentowe były znacznie większe u mężczyzn niż u kobiet (p = 0,033, p = 0,004, a p = 0,024 odpowiednio). 22 pacjentów z jedynie wysokim poziomem cholesterolu LDL miało znaczną procentową różnicę w cholesterolu LDL między dietą rozpuszczalną a dietą nierozpuszczalną (4,6 . 1,3%, P = 0,001); wystąpiło podobne, ale nieistotne zmniejszenie liczby 14 pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu LDL i triglicerydów (2,6 . 2,7%, P = 0,351).
Pięciu osobników zostało sklasyfikowanych jako posiadające genotyp E3 / E2, 18 było homozygotycznych pod względem E3, a 20 miało E4 / E3 (n = 18) lub było homozygotycznych pod względem E4 (n = 2). Homozygoty E3 i nosiciele E4 wykazywały podobne procentowe obniżenie poziomów cholesterolu LDL (5,4 . 2,0% [P = 0,017] wobec 5,4 . 1,1% [P <0,001], odpowiednio).
Kwaśne kwasy żółciowe i neutralne steroidy
Ryc. 2. Rycina 2. Średnie (. SE) Różnice między dietą rozpuszczalnego włókna a dietą nierozpuszczalną w ekstrakcji kwasów żółciowych i neutralnych steroli w tygodniu 15. Wartości przedstawiają pomiary u 42 osób i są to wyniki uzyskane podczas dieta rozpuszczalnego błonnika minus wyniki uzyskane podczas diety nierozpuszczalnych włókien. LC oznacza kwas litocholowy, kwas dezoksycholowy DC, kwas chenodeoksycholowy CDC, kwas cholowy CDC, kwas ursodeoksycholowy UDC, coprostanol CL, cholesterol CH i coprostanon CNE.
Całkowite wydalanie kwasu żółciowego w kale było o 83 . 14 procent większe podczas diety z rozpuszczalnym błonnikiem niż podczas diety nierozpuszczalnych włókien (241 . 27 vs. 147 . 16 mg na dzień, P <0,001) (Tabela 2). Wydajność kwasu żółciowego wśród mężczyzn była znacznie większa niż wydajność wśród kobiet zarówno w diecie z rozpuszczalnym włóknem (P = 0,008), jak i diecie nierozpuszczalnych włókien (P = 0,014). W przypadku mężczyzn (n = 14) procentowy wzrost wydalania kwasu żółciowego w kale podczas diety z rozpuszczalnym błonnikiem w porównaniu z dietą nierozpuszczalną w błonach wynosił 75 . 15 procent (341 . 56 vs 202 . 36 mg na dzień, p <0,05). 0,001); a dla kobiet (n = 28) odpowiedni wzrost wyniósł 88 . 19 procent (190 . 26 vs. 119 . 15 mg na dzień, P <0,001). Różnice te znalazły odzwierciedlenie w wartościach dla poszczególnych kwasów żółciowych (ryc. 2).
Całkowite wydalanie steroidów obojętnych było podobne podczas obu diet: 441 . 34 mg dziennie podczas diety z rozpuszczalnym włóknem i 431 . 35 mg dziennie podczas diety nierozpuszczalnych włókien (rysunek 2). Średnie wydalanie cholesterolu w kale było o 38 . 18 procent większe podczas diety z rozpuszczalnym błonnikiem niż podczas diety nierozpuszczalnych włókien, różnica ta była marginalnie znacząca (134 . 21 vs. 113 . 14 mg na dzień, p = 0,047).
Rycina 3. Rycina 3. Związek między różnicą w całkowitym cholesterolu w osoczu a różnicą w dziennym wydalaniu kwasu żółciowego w kale pomiędzy dietą rozpuszczalną-włóknami a dietą nierozpuszczalną w błonniku. Wartości reprezentują pomiary u 42 mężczyzn (pełne koło) i kobiet (pełne kwadraty). Aby przeliczyć wartości dla cholesterolu na milimole na litr, podziel przez 38,67.
Różnica między dietami w produkcji kwasu żółciowego w kale była istotnie związana z różnicami w poziomach cholesterolu całkowitego i LDL oraz poziomami apolipoproteiny B (r = -0,42, P = 0,005; r = -0,49, P <0,001; i r = -0,33, P = 0,035, odpowiednio, n = 42) (rysunek 3) [przypisy: renovastin szampon cena, gineintima test, przychodnia sikornik ]