Wpływ na stężenie lipidów we krwi przy bardzo wysokim spożyciu błonnika w diecie o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu ad 6

Nie zaobserwowano znaczącej różnicy między dietami w średniej wilgotnej masie kałowej. Inne testy
Zmniejszenie stężenia całkowitego na czczo i cholesterolu LDL podczas diety z rozpuszczalnym błonnikiem utrzymywało się u 11 osób, których profile dni były badane. Nie zaobserwowano różnic pomiędzy średnimi poziomami krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, glukozy we krwi, insuliny w surowicy lub 24-godzinnego peptydu C z moczem.
W ośmiu badanych osobnikach powierzchnia pod krzywą odpowiedzi chylomikron-trigliceryd była istotnie większa po diecie z rozpuszczalnym błonnikiem niż po diecie nierozpuszczalnych włókien (5,60 . 1,16 vs. 4,4 . 1,12 mmol-godz. Na litr, P = 0,024) , ale w żadnej ze zmierzonych frakcji lipidów różnica poziomów palmitynianu retinylu nie osiągnęła istotności.
Nie zaobserwowano żadnej różnicy w poposiłkowych odpowiedziach glukozy we krwi lub w surowicy ocenianych jako część testu tolerancji tłuszczu.
Dyskusja
Nasze badanie pokazuje, że dieta zawierająca dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, w porównaniu z dietą bogatą w nierozpuszczalne włókna, obniża poziomy cholesterolu LDL w osoczu i apolipoproteiny B. Część wartości błonnika rozpuszczalnego może zastępować tłuszcz nasycony i cholesterol w diecie1. Jednak nawet po zmniejszeniu zawartości tłuszczów nasyconych w diecie i cholesterolu, dalsze obniżenie poziomu lipidów we krwi może być spowodowane spożywaniem pokarmów bogatych w błonnik rozpuszczalny. Dane te wspierają zatem obecne zalecenia dotyczące zwiększenia spożycia żywności rozpuszczalnej w błonniku w kontekście niskotłuszczowej diety o niskiej zawartości cholesterolu.
Poziom cholesterolu LDL i apolipoproteiny B spadł u osób spożywających maksymalne dopuszczalne ilości pokarmów bogatych w błonnik rozpuszczalny w dietach, które już miały bardzo niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Te obniżenia poziomów lipidów we krwi były ogólnie dobrze utrzymane. Spadły również poziomy cholesterolu HDL i apolipoproteiny AI. Podobne spadki cholesterolu HDL obserwowano również konsekwentnie w badaniach z udziałem wysuszonych roślin strączkowych25. Pewne obniżenie poziomu cholesterolu HDL wiąże się z wieloma obecnie zalecanymi zmianami dietetycznymi, które obniżają poziom lipidów w surowicy26, co skłoniło do opracowania dodatkowych strategii27, 28. Niższy poziom całkowitego cholesterolu i apolipoproteiny B w stosunku do poziomu cholesterolu HDL i apolipoproteiny AI jest związany ze zmniejszonym ryzykiem choroby wieńcowej29-34. Obserwowane przez nas zmiany lipidowe, choć niewielkie, zapewniają dodatkowe wsparcie poradnictwa dietetycznego w celu zwiększenia spożycia pokarmów bogatych w błonnik rozpuszczalny. Jakościowo podobne zmiany lipidowe odnotowano w badaniach nad regresją ludzkiej miażdżycy tętnic, która uwzględniała zmianę diety35-37. Sugeruje się, że 5 do 10-g wzrost rozpuszczalnego błonnika w diecie zmniejszy stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy o około 5%, a zmniejszenie o 38% będzie porównywalne z obserwowanym w naszym badaniu.
Kolejnym powodem do obaw związanych z twierdzeniem, że błonnik pokarmowy ma działanie obniżające poziom lipidów, jest brak jasnego mechanizmu. Pierwotnie zaproponowano, że włókno zwiększy wiązanie i utratę kwasów żółciowych w kale39. Rozpuszczalne włókna zwiększają wydajność kałową kwasów żółciowych9 i wielkość puli kwasów żółciowych40, ale zwiększone straty steroidowe (20 do 80 procent) nie zostały uznane za wystarczające, aby w pełni pokryć obniżenie poziomów cholesterolu w osoczu9
[patrz też: szpital onkologiczny wieliszew, polmed grzybowska, eskulap puławy ]