Wpływ na stężenie lipidów we krwi przy bardzo wysokim spożyciu błonnika w diecie o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu ad 7

Jednak większe różnice w indukowanych włóknem stratach steroli obserwowane w naszym badaniu mogą przyczynić się do zmniejszenia stężenia cholesterolu w osoczu, na co wskazuje znacząca zależność pomiędzy zwiększoną utratą kwasu żółciowego i obniżonym poziomem lipidów w surowicy. Istnieje obawa, że zwiększanie stężenia kwasów żółciowych w kale może zwiększać ryzyko raka okrężnicy9. Jednakże u naszych pacjentów stężenie wszystkich kwasów żółciowych w diecie z rozpuszczalnym błonnikiem było, o ile w ogóle, niższe niż obserwowane w trakcie wstępnej diety Step 2.
Mężczyźni mieli większą redukcję lipidów niż kobiety podczas diety z rozpuszczalnym błonnikiem. Nie stwierdzono jednak istotnej różnicy w odpowiedzi na dietę na podstawie fenotypów lipidowych lub polimorfizmu apolipoproteiny E.
W naszych badaniach spożycie błonnika było wyższe niż zalecane na ogół 9, a poziomy tłuszczów nasyconych i cholesterolu były niższe niż te zwykle zalecane nawet w sytuacjach terapeutycznych1. Po znacznym zmniejszeniu spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu, dodatkowe działanie obniżające poziom lipidów w błonie było niewielkie. Inne badania wykazały większe obniżenie poziomów lipidów w surowicy przy niższym spożyciu błonnika u osób po normalnej diecie.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Wspierane przez stypendia z Instytutu Serca, Płuc i Krwi, National Institutes of Health (R01 HL 39689) oraz Loblaw Companies Limited.
Jesteśmy wdzięczni następującym firmom za darowizny produktów: Archer Daniels Midland, Decatur, Illinois; Danby Products, Guelph, Ont .; Kellogg Company, Battle Creek, Michigan, na płatki śniadaniowe; Wybór prezydenta zbyt dobrym, by stać się prawdziwym produktem, Loblaw International Merchants, Toronto; Lumen Food Corporation, Lake Charles, La .; Mandarin Enterprises, Richmond, BC; MGM Brands, Scarborough, Ont .; Nestle, Don Mills, Ont. I Vevey, Szwajcaria; Spring Creek Natural Foods, Spencer, W.Va .; Uncle Ben s, Toronto; Westbrae Natural Foods, Commerce, Kalifornia; Will-Pak Foods, San Pedro, Kalifornia; Yves Fine Foods, Vancouver, BC; i TJ Lipton, Toronto. Jesteśmy również wdzięczni panu Larry emu Griffinowi i panu Billowi Snellingowi za pomoc w przeprowadzeniu badania i zapewnieniu kontroli jakości oraz Pani Annie Marii Spadafora i jej zespołowi, którego staranność w przygotowaniu diety sprawiła, że badanie to stało się możliwe.
Author Affiliations
Z Departamentów Nauk o Żywieniu (DJAJ, TMSW, AVR, SJM, TPPR, DLB, PJS, CM, LKR) oraz Medycyny Prewencyjnej i Biostatystyki (PC), Wydziału Medycyny, University of Toronto, Toronto; Centrum Odżywiania Klinicznego i Czynnika Ryzyka (DJAJ, TMSW, RAH, ALJ) oraz Oddział Endokrynologii i Metabolizmu (DJAJ, TMSW, RAH, PWC), Szpital św. Michała, Uniwersytet w Toronto, Toronto; Departament Żywności i Żywienia, Purdue University, West Lafayette, Ind. (JAS, EJF); oraz dział badań nad węglowodanami, Nestle Research Center, Lozanna, Szwajcaria (PW).
Prośba o przedruk do Dr. Davida Jenkinsa w Centrum Żywienia Klinicznego i Czynnika Ryzyka, Szpital św. Michała, 61 Queen St. East, Toronto, ON M5C 2T2, Kanada.
[patrz też: gineintima test, nutricardin, przychodnia paprocany ]