Wpływ na stężenie lipidów we krwi przy bardzo wysokim spożyciu błonnika w diecie o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu ad

Wyniki podano dla pierwszych 11 pacjentów. W oddzielny dzień, zwykle ostatniego dnia każdego okresu diety, przeprowadzono test tolerancji tłuszczu obejmujący spożycie koktajlu mlecznego zawierającego 5 ml wody, 0,5 g oleju kukurydzianego, 1,38 g odtłuszczonego mleka w proszku, oraz 0,5 g glukozy na kilogram masy ciała i łącznie 50 000 jednostek palmitynianu witaminy A. Krew uzyskano na początku i po 30, 60, 180, 240 i 300 minutach dla pomiarów glukozy i insuliny i co godzinę przez 10 godzin dla pomiarów zawartości palmitynianu retinylu i lipidów. Wyniki są zgłaszane dla pierwszych ośmiu pacjentów. Trzydniowe zbiórki kału zostały wykonane ambulatoryjnie pod koniec 15 tygodnia oby dwu diet metabolicznych, umieszczone na zamrożonym dwutlenku węgla w pojemniku z polistyrenu i zwrócone kurierem do laboratorium, gdzie próbki zostały zważone i przechowywane w temperaturze -20 ° C. ° C przed liofilizacją. Otrzymano siedemdziesiąt cztery kompletne zbiory trzydniowe z możliwej sumy 86 dla obu diet metabolicznych. Siedmiu badanych dostarczyło tylko dwudniowe zbiory dla jednej lub obu diet, jeden podmiot zapewnił jednodniową zbiórkę podczas diety z rozpuszczalnym błonnikiem, a jeden osobnik nie zbierał kału. Wartości kału wyrażane są jako średnia produkcja na dzień.
Po uzupełnieniu obydwu diet metabolicznych badani zostali poproszeni o ocenę uczucia sytości za pomocą siedmio punktowej skali, przy czym -3 oznacza skrajnie głodną, 0 neutralną i +3 całkowicie nasyconą.
Badanie zostało zatwierdzone przez komisję etyczną Uniwersytetu w Toronto. Uzyskano świadomą zgodę wszystkich podmiotów.
Dieta
Dwie diety metaboliczne miały wspólny rdzeń, do którego dodano pokarmy bogate w rozpuszczalne lub nierozpuszczalne włókna lub przygotowane naczynia zawierające badane włókno. Naszym celem było dostarczenie 20 procent lub mniej kalorii diety w postaci tłuszczu, 20 procent w postaci białka i 60 procent lub więcej w postaci dostępnego węglowodanu (z 2,5 do 3 g błonnika na 100 kcal) i dostarczenie mniej niż 50 mg dziennego cholesterolu w diecie. Przygotowano dwutygodniowe, powtarzające się menu, dostosowane do indywidualnych upodobań.
Żywność bogata w błonnik rozpuszczalny była jęczmieniem, suszoną soczewicą, groszkiem i fasolą w postaci wstępnie ugotowanej (jako zupy instant, w puszkach lub szklanych słoikach lub jako mrożone obiady, takie jak chili z fasoli), otręby owsiane i dostępne w handlu płatki śniadaniowe wzbogacony o płesznik. Żywność bogata w nierozpuszczalne błonnik obejmowała płatki śniadaniowe o smaku otrębów pszennych, krakersy o wysokiej zawartości błonnika oraz chleb o wysokiej zawartości błonnika, zawierający drobno zmielone otręby pszenne i dodany gluten, wybrany tak, aby przypominał profil odżywczy wysuszonych roślin strączkowych. Gluten dodano, aby utrzymać taką samą proporcję białka roślinnego w obu dietach.
Bardzo niskie spożycie tłuszczów i cholesterolu osiągnięto dzięki zastosowaniu niskotłuszczowej żywności mleczarskiej (mleko odtłuszczone, jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, ser twarogowy i ser odtłuszczony) oraz produktów roślinno-białkowych (w tym produktów sojowych, tofu i żywności zawierające gluten pszenny). Oceniliśmy wymagania kaloryczne przy użyciu standardowych tabel Lipid Research Clinics, 11 z dostosowaniem do aktywności fizycznej pacjenta i siedmiodniowego zapisu diety. Opracowaliśmy dietę z wykorzystaniem bazy danych, w której większość żywności została zanalizowana w laboratorium przy pomocy Stowarzyszenia Oficjalnych Chemików Analitycznych metod dla makroelementów12 i błonnika13
[podobne: emilia raszyńska, renovastin szampon cena, przychodnia sikornik ]