Wpływ na stężenie lipidów we krwi przy bardzo wysokim spożyciu błonnika w diecie o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu czesc 4

Zmiana masy ciała i całkowite spożycie kalorii zostały również uwzględnione w analizach mechanistycznych, aby uwzględnić różnice między dietami w ilości ćwiczeń. Wyniki
Tabela 1. Tabela 1. Średnie (. SE) dzienne spożycie badanej diety. W sumie 22 osobników otrzymało najpierw dietę rozpuszczalną, a 21 otrzymało dietę nierozpuszczalną w pierwszej kolejności. Diety były dobrze akceptowane, a przestrzeganie przepisów było dobre, co oceniono na podstawie ścisłej zgodności profilu makroskładników zalecanej diety z dietą zarejestrowaną jako zużyta (tabela 1). Na dietach rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w włóknach, badani spożywali odpowiednio 91,4 . 1,4% i 91,4 . 1,6% przepisanych kalorii. Odpowiednie wartości dla całego włókna wynosiły 91,6 . 1,5 procent i 90,9 . 1,8 procent.
Podczas obu diet uczestnicy spożywali tyle jedzenia, ile chcieli. Wskaźnik sytości wynosił 1,8 . 0,2 jednostki dla diety rozpuszczalnych włókien i 1,5 . 0,2 jednostek dla diety nierozpuszczalnych włókien. Średnia utrata masy ciała wynosiła 29 . 16 g na tydzień w diecie z rozpuszczalnym błonnikiem i 62 . 19 g na tydzień w diecie nierozpuszczalnych włókien. Ta różnica zbliżyła się do istotności (P = 0,058).
Na czczo lipidy we krwi i apolipoproteiny
Ryc. 1. Rycina 1. Średnie (. SE) stężenie lipidów we krwi i lipoprotein na czczo podczas diety rozpuszczalnego błonnika (otwarty okrąg) i diety nierozpuszczalnej w błonniku (pełne koło). Aby przeliczyć wartości dla cholesterolu na miligramy na decylitr, pomnóż przez 38,67.
Tabela 2. Tabela 2. Średnie (. SE) poziomy lipidów i lipoprotein osocza przed i podczas badań, pomiary w dziennym profilu i produkcja kwasu żółciowego w kale pod koniec obydwu diet. Podczas obu diet lipidy we krwi spadły do najniższego poziomu do 4 tygodnia (ryc. 1). Spadki te utrzymywały się przez pozostałe trzy miesiące każdego okresu studiów (rys. 1). Proste porównanie sparowane wykazało, że średnie wartości lipidów od 4 tygodnia do 16 tygodnia diety z rozpuszczalnym błonnikiem były ogólnie niższe niż wartości podczas diety nierozpuszczalnych włókien (tabela 2). Różnice procentowe między okresami diety były następujące: cholesterol całkowity, 4,9 . 0,9% (P <0,001); Cholesterol LDL, 4,8 . 1,3% (P <0,001); Cholesterol HDL, 3,4 . 1,3% (P = 0,014); stosunek cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL, 0,7 . 1,4 procent (P = 0,60); trójgliceryd, 1,3 . 2,5 procent (P = 0,59); AI apolipoproteiny, 3,3 . 1,0% (P = 0,001); apolipoproteina B, 5,8 . 1,1% (P = 0,001); stosunek apolipoproteiny B do apolipoproteiny AI, 2,3 . 1,3% (P = 0,07); a poziomy lipoprotein (a), 3,2 . 2,3% (P = 0,17). Gdy istotne różnice wyrażono jako wartości bezwzględne, ich znaczenie zostało utrzymane, a zmniejszenie stosunku apolipoproteiny B do apolipoproteiny AI było również znaczące (P = 0,001) po skorygowaniu o płeć i wartości linii podstawowej w ogólnym modelu liniowym ( Tabela 2).
Po dodatkowej korekcie (w przypadku zmiany masy ciała i spożycia kalorii) stosunek całkowitego cholesterolu do cholesterolu HDL i poziomu lipoproteiny (a) był znacząco niższy w diecie z rozpuszczalnym włóknem niż w diecie nierozpuszczalnych włókien (P = 0,011 i P = 0,021, odpowiednio).
Mężczyźni mieli większy procent redukcji niż kobiety w przypadku cholesterolu całkowitego i LDL oraz apolipoproteiny B, gdy podążali za rozpuszczalnym włóknem w porównaniu z dietą nierozpuszczalną w błonach (odpowiednie redukcje wśród mężczyzn: 7,5 . 1,2%, P <0,001; 9,6 . 1,9; procent, P <0,001 i 9,2 . 1,5 procent, P <0,001, wśród kobiet: 3,4 . 1,2 procent, P = 0,008, 2,2 . 1,4 procent, P = 0,141 i 4,0 . 1,4 procent, P = 0,006) (ryc. 1) [przypisy: gineintima test, emilia raszyńska, przychodnia drzymały pruszków ]